Как да решим кой да поканим на сватбата?

Как да решим кой да поканим на сватбата?

В днешно време всеки иска малка сватба, само с най-близките хора. Не е малък процентът на хора, на които просто не им се занимава със стотици гости, но ако трябва да сме напълно честни, причината е основно икономическа. Именно банкетът е нещото, която отнема най-голямото парче от сватбения бюджет, а едно от първите съкращения, когато става въпрос за коригиране на сумата, е в списъка с гости, като се има предвид менюто в ресторанта и не само: всеки гост добавя не само още едно място със съответните порции, но и още една покана, още вино и шампанско, нуждата от по-голяма торта. Въпреки че всеки се зарича да ограничи гостите на сватбата си до абсолютния минимум, пак някак си се озоваваме със списък от 300 души, от които половината нито един от младоженците не е срещал.

Подготвил съм ви няколко съвета как да подберете кой е достатъчно близък да бъде поканен на малката ви интимна церемония… и кой не.

1. Започнете отрано

Съставянето на списък с гости е една от първите задачи на младоженците. Не само, че броят на гостите обуславя цената (и обратно), но и поканите трябва да бъдат изпратени поне три месеца предварително. Списъка с приоритетни гости трябва да бъде съставен съвместно между младоженците, за да няма недоволни. Какво всъщност искаме повече от всичко друго: масивна сватба или интимен празник? Връзката между броя на присъстващите и цената на сватбата, е първата, която определя размера на списъка с гости.

2. Мислете като стратег

Също толкова важен е броят на гостите, които в крайна сметка няма да могат да присъстват. Това число варира значително от една церемония до друга, в зависимост от това кога сте определили датата. Например, по време на ваканционен период, на специална дата или дори през пиковия сезон за сватби, когато други двойки може също да празнуват собственото си бракосъчетание, вероятно окончателният списък ще се окаже по-къс от предварителния. Страничните ангажименти, гостите, които по една или друга причина не могат да си позволят да присъстват, времевата рамка, в която изпращате поканите, гостите, пътуващи от други градове и дори държави и анулации в последния момент – всички тези неочаквани препятствия играят роля. При толкова много фактори е трудно да се определи предварително колко хора ще потвърдят участието си, въпреки че можете приблизително да прецените: между 15 и 25% вероятно няма да успеят да дойдат, особено ако датата на сватбата ви съвпада с един от споменатите по-горе случаи.

За да се възползвате максимално от анулациите: първо направете списък със задължителни гости, и изпратете поканите един месец преди да направите резервацията (която също трябва да стане месеци предварително). Когато получите първата вълна анулации, изпратете нова партида покани на онези, които не са били включени в първата партида, защото не са били толкова приоритетни.

3. Настройте гостите към възможностите на пространството

Има булки и младоженци, които коригират избора на пространство в зависимост от броя на гостите. На други е ясно от самото начало, че искат да се оженят на плаж или в малка селска църква: от самото начало капацитетът ще бъде ограничен в зависимост от обстоятелствата. Ако пространството, с което разполагаме, е намалено, това е валидно извинение за съкращаване на списъка с гости – всеки би разбрал, ако се наложи да отпадне от списъка по тази причина.

4. Задайте правила и ги спазвайте

Що се отнася до записването на имена на хартия, препоръчително е всеки човек да прави това поотделно, спазвайки критерии, които са предваритело уговорени. Няколко примера: ограничете броя на +1, т.е. гостите, които ще дойдат като двойка или дори с деца. Или може да поканите само общи приятели и познати (така че другият да не вижда непознати лица на сватбата) или да не каните хора, с които не сте разговаряли повече от година. Добре е също така да организирате списъка по слоеве, в концентрични кръгове, поставяйки булката и младоженеца в центъра, а гостите подредени по ред на близост (и според това колко ги харесвате) в следващите кръгове. По този начин, ако трябва да махнете някой, ще бъде по-лесно да започнете с външния слой.

Comments are closed.