Новините по бТВ и информираността

Новините по бТВ и информираността

noviniteВ днешно време хората имат възможност да се информират от десетки източници за случващото се в града, страната и света им. Можем да се информираме от радиото, телевизията, вестника, онлайн медиите, блоговете, дори социалните мрежи. И все пак телевизията остава жизнено важна в информирането на обществото и по-голямата част от хората предпочитат да се осведомяват за случващото се от там. Аз също гледам новините по телевизията, а когато нещо ме заинтригува, естествено проучвам допълнително нещата в интернет. Реших да напиша днес една статия за тях.

Най-гледаните новини у нас са тези на бТВ, сочат рейтингите. Около милион и половина българи ежедневно се информират за случващото се от поне една тяхна емисия. Аз също съм от тях и смятам, че те са най-добрите. Журналистите на бТВ наистина успяват да отразяват най-обективно случващото се и затова на тях се гласува най-голямо доверие. Покрай протестите това си пролича най-добре – бТВ постоянно правиха извънредни емисии, въпреки разбъркванията на програмата, бяха мобилизирали всичките си екипи от репортери и бяха на всяка по-гореща точка от страната. За един от протестите на Орлов Мост дори използваха хеликоптер, за да снимат събралата се тълпа и случващото се от горе. Другото, което ми направи впечатление беше, че от бТВ дадоха думата на протестиращите и на обявените за лица на протеста, и изобщо не се опитаха да си го върнат на лумпените, които на няколко пъти изскачаха пред камерата им, показваха обидни знаци и крещяха по адрес на телевизията. Напротив, във всички новинарски емисии журналистите не отговаряха на провокациите, а разграничиха пред аудиторията им мирно протестиращите граждани от (платените) хулигани.

Новините на бТВ имат и силно присъствие в Интернет – само новинарската страница във Faceobook има 60хил. почитатели, а страницата на bTV – цели 200 000. По мои наблюдения, и в техните сайтове има най-много коментари, спрямо останалите телевизии, което е още един показател, че и хората ползващи активно интернет разчитат най-много на тях за информиране.

Leave a Reply