А защо не Коледа на хижа?

А защо не Коледа на хижа?

Традиционно се мисли, че празнуването на Бъдни вечер и Коледа трябва да е в домашна обстановка, със собственоръчно приготвени според бройката ястия, поставени на добре украсена трапаза, около която се събира цялото семейство, рода или както искате. Мисленето идва от ритуала по прекаждането на дома. Едно време прадядо ми е излизал дори да внесе димящия тамян в обора за здравето на кравата и коня. Обхождал е градина за плодородие и берекет, независимо дали е имало сняг или пък температурите са били -15.

Трябва да се съглася, че традициите отдавна не са това, което бяха. С всяка изминала година все повече хора избират да прекарат празниците си далеч от прашния град и да се отдадат на дълга почивка. Къде през зимата биха се чувствали най-добре, ако не на хижа в планината. Заниманията са много, снежни и чудесни. Все повече хижи подготвят и специално меню, точно според обичая. Обредните ритуали се спазват и човек може да си занесе тамян у дома и да си прекади по-късно. А когато хижата е пълна, споделянето на преживяването с повече хора внася допълнително усещане за празничност. Всичко е украсено, програмата е пълна с песни и народни танци, семейство е щастливо, а настроението е приповдигнато. christmas_in_a_mountain_village

Ако всеки Бъдни вечер или Коледа не сте особено социални към роднините си и нямате изградени навици да се събирате 101 човек около голяма трапеза. Ако след това гледате телевизия и си лягате в 11 часа след като прозаично сте помогнали на жената да измие чиниите и изхвърлите боклука, то изборът да прекарате празника на различно място е тъкмо като за вас. Ще се разнообразите и ще изпратите годината подобаващо.

Leave a Reply