Абитуриенти 2013

Абитуриенти 2013

Отминаха и тазгодишните балове. Отново станахме свидетели на излишно суетене и парадиране, липса на вкус и намеса от страна на родителите, истерично броене и … бой. И ако всичко посочено без последното се е превърнало в част от абитуриентски балове у нас и сме си правели оглушки, то агресията мисля, че преминава всякакви граници.

“Вдъхновение” получих от едно видео, което буквално взриви социалните мрежи през изминалата седмица. Става въпрос за абитуриентската вечер на Националната търговско-банкова гимназия в София. Предполага се, че училището е елитно и зрелостниците са една добра извадка на умния, буден и възпитан младеж в България.

Уви, клипчето показва нагледно качества и поведение съвсем различни. Каквито и да са били причините за избухване на подобна нетърпимост и посегателство, подобен акт е недопустим и рисува една тревожна картина. Тези деца манифестират крайна нетърпимост към отсрещния, погазване на елементарна етика и норми на поведение. Ако днес, когато в главите им притесненията тряба да се свеждат до какво да облека, той/ тя харесва ли ме, къде искам да уча висше, те са способни на това, какво ще стане занапред, когато проблемите, отговорностите и тревогите се увеличат?

По-добре да не си представям май…

Leave a Reply