Биотехнологично Насекомо се развива в България

Биотехнологично Насекомо се развива в България

Здравейте, приятели! Какъв беше последният повод, който ви накара да се чувствате горди, че сте българи? Ще започна с малко предистория, за да ви обясня какво провокира въпроса ми. Преди няколко години в класация на Good Country, която включва над 160 държави от ЕС, България зае 30-то място в категория „Принос за човечеството“. Смея да твърдя, че това беше едно добро признание за нас. Наскоро отново изпитах това чувство, защото се оказа, че имаме шанса да бъдем сред лидерите на Балканите в производството на алтернативни храни за в бъдеще.

Заслуга за това има стартъп компанията Насекомо, намираща се край софийското село Лозен. Тя е една от малкото в световен мащаб, чиято дейност е насочена към придобиването на протеини от ларви на black soldier fly (черна муха войник). Протеините от насекоми играят ролята на основни компоненти за фураж в селското стопанство и за биотор в земеделието. Прилагат се също като храна за животни, в козметични, текстилни или фармацевтични продукти. Производството пък съчетава устойчиви практики за опазване на природата, напълно автоматизирано е, безопасно и безотпадно.

Ето защо не е чудно, че Nasekomo е и сред малкото бизнеси в ЕС, които притежават разрешително и имат възможност да предлагат продуктите си на световния пазар. По думите на един от основателите ѝ – Ксавие Марсенак – освен в продукция, компанията обмисля да насочи сили и към научно-изследователската дейност и да продава ноу-хау.

Замисляте ли се, че следвайки тази стратегия за разработването на технология на бъдещето, България бързо може да се превърне в един от световните лидери в зараждащия се бизнес с производство на насекоми? Тази индустрия от ново поколение има възможността да реши актуални социални и климатични проблеми, използвайки чистото и устойчиво производство на алтернативен протеин.

Ето един добър пример как биопроизводството и иновативните технологии са в основата на бъдещето на планетата, а когато се действа с разум и мисъл, както за хората, така и за природата, нещата се получават.

Comments are closed.