Ежедневен петък

Ежедневен петък

Противно на стриктния дрескод, много компании по света позволяват на служителите си да се обличат по-небрежно всеки петък. Обичайното делово облекло вече не е задължително в ежедневния петък и вместо костюм, риза и вратовръзка, е разрешено носенето на дънки и тениски. В „небрежен петък“ роклята може да бъде и спортна.

А при вас така ли е? Знаете ли, че ежедневният петък трябва да повиши мотивацията на служителите? Тази тенденция възниква в Съединените щати в края на 50-те години на миналия век, когато някои банки и по-големи компании позволяват на служителите си да се отклоняват от определения дрескод в края на седмицата. Служителите трябва да могат да се освободят от ограниченията на ежедневния офис живот и да се настроят за предстоящия уикенд.
Двадесет години по-късно американската индустрия за облекло се отказа от целеви рекламни кампании с цел твърдо да наложи Casual Friday в американската корпоративна култура. С успех. В периода, който следва, обичаят на случайните петъци дори се разпространява в Азия и Европа, където е широко разпространен и днес.

През последните години обаче Casual Friday отново загуби своето значение, тъй като корпоративният пейзаж се промени значително. Преобладава различна бизнес култура, особено в безбройните нови интернет компании, в които и без това почти няма дрескодове.

Comments are closed.