Честит ден, българско кино!

Честит ден, българско кино!

Знаете ли какъв ден е днес? Празник, посветен на българското кино. А защо се чества на този ден? Защото, на днешната дата, преди 108 години се е случило нещо грандиозно – за първи път е бил излъчен първият български филм „Българан е галант“ на режисьора Васил Гендов. За съжаление лентата не се е запазила до наши дни, в противен случай би ми било интересно да го изгледам.

Няма да акцентирам на исторически факти, защото смятам, че който се интересува може и сам да провери. Искам само да споделя мнението си без да ви го натрапвам. Според мен може да се гордеем с наистина стойностни български филми, както от миналото, така и в наши дни. Като пример, разбира се, веднага ми изникват класики, сред които „Козият рог“ или „Време разделно“. Удивително е какъв ефект и какъв реализъм е постигнат без специални ефекти и съвременни хакове. А влиянието от играта на героите и докосването до бита на хората в онези времена, е нещо, с което не мога да сравня и най-добрия холивудски блокбъстър.

От по-новите продукции, аз останах очарован от „Диви и щастливи“ и „Жигули“. Въпреки противоречивите мнения за продукциите, на мен ми беше приятно да закупя билет за български филм, а след края да изляза доволен.

А вие имате ли любим български филм? Сигурен съм, че не е само един. Затова, днес си го пуснете и отбележете Деня на българското кино подобаващо и както заслужава – с уважение!

 

Comments are closed.