Градска инфраструктура

Градска инфраструктура

Един от основните проблеми на съвременните големи градове е инфраструктурата. Урбанизацията принуди човечеството да се справя с проблеми, с каквито не сме се сблъсквали до сега. Кога например в историята ни се е наблюдавало струпване на хора от подобни мащаби в границите на едно населено място? Аз не се сещам за примери и мисля, че просто няма регистрирани такива.

Metro Rio, Rio de Janeiro

Принудени сме да откриваме все нови и нови решения на непрекъснатите ни проблеми. Копаем подземни паркинги под големите хотели, хипермаркети и офис сгради. Дори под жилищните корпорации понякога има няколко подземни паркоместа.

Опитваме се да измислим нови начини за превозване. Обновяват се влакове, рейсове, трамваи и какви ли не още средства за превоз. За мен обаче най-удачното решение, което е измислено до момента, е метрото. У нас за момента имаме метро само в София, но мога да ви кажа от личен опит, че още с пускането му се облекчи трафика. Особено в градския транспорт се усети постепенното пренасочване на хората към по-удобния и бърз превоз, като същевременно пътуването в рейсовете стана по-спокойно.

Подземният транспорт обаче  е нещо, което няма как да бъде реализирано навсякъде. Вземете Пловдив за пример. Не мислите, че там нямат нужда от метро, нали? Имат, естествено. На пловдивчани би им било полезно, но проблемът е, че където и да копнете там, все ще уцелите нещо ценно. Пловдив просто е прекалено античен и с дълга история… Разбира се, тук съществува възможността за надземно метро, но то е прекалено скъпо и все още никъде у нас няма такова.

Какво още мога да кажа освен следното. Инфраструктурата в големите градове е трудна за управление и винаги се нуждае от подобрения. Всеки от нас обаче може да допринесе за развитието й, като ходи повече пеша, кара колело (а защо не и скутер) или по-често си разделя превоза с колега или приятел.

Leave a Reply