Йеросунд – чудо на строителството

Йеросунд – чудо на строителството

На собствения ни континент има неща, за които малко сме чували. А трябва.

Нека направим една равносметка за известните ни европейски човешки постижения. Всеки знае за Айфеловата кула в Париж, но почти никой не знае за най-известния виадукт “Мойо” в Южна Франция. Това е първият мост с най-висок стълб в света. Той е 343 метра, което го прави малко по-висок от Айфеловата кула и почти колкото Емпайър Стейт Билдинг. Той пресича долината на река Тарн и чрез него се осъществява връзка между Западна Европа и Средиземноморието.

Другo значимо човешко постижение е мосто-тенолът на пролива Йоресунд. Не само, че изглежда сюрреалистично, но и построяването му е истинско инженерно чудо. Съоръжението свързва остров Шеланд, където се намира град Копенхаген – столицата на Дания, с град Малмьо, Швеция. Дълго е почти 8 километра като 3 са над водата, а 5 са под земята. Благодарение на 5-годишни усилия на екип от датски и шведски инженери целият поток от автомобили с бизнес или туристическа цел може да премине от скандинавския полуостров към Централна Европа. Спестяват се няколко хиляди километра.

Най-грандиозните постижения на човечеството не са създадени с цел да служат за забавление или бизнес цели. Те не са хипервисоки хотели или круизни кораби, не са и виенски колела или моменти за прослава на миналото. Всъщност човешкият гений създава полезни на човечеството неща, благодарение на които животът ни се улеснява – пътища, мостове, виедукти, тунели, летища, гъвкави и устойчиви здания…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

One thought on “Йеросунд – чудо на строителството

  1. Странно е, че за Йоресунд чувам за пръв път, а уж се интересувам от тези неща. Ще наваксам пропуснатото.

Leave a Reply