Очила с филтър за синя светлина – модна тенденция или полза за здравето?

Очила с филтър за синя светлина – модна тенденция или полза за здравето?

Все повече време прекарваме пред телевизора, лаптопа или смартфоните. Резултатът обаче е, че колкото по-дълго се взираме в екрана, толкова по-лошо се отразява вредната синя светлина върху очите и последиците не закъсняват. Засегнатите се оплакват все повече от главоболие, мигрена, умора или уморени очи. Решават ли очилата, блокиращи синята светлина, този проблем?
Погрешно е схващането, че очилата за блокиране на синята светлина са сравними с работните очила. Много оптици съветват хората, които носят вариофокални очила, да използват работни очила за монитор.

Полезни ли са филтрите за синя светлина, вградени в очилата? Задачата на очилата с филтър за синя светлина е да облекчат човешкото око по време на работа пред монитор. Този принцип работи, защото очилата предпазват окото от вредната синя светлина.
По-специално, очила с особено високо качество филтрират синята светлина с дължина на вълната от 380 до 480 nm. Междувременно няколко проучвания показват, че очилата с интегриран филтър за синя светлина имат положителен ефект върху здравето на очите.

В днешно време очилата са проектирани по такъв начин, че се считат за изключително подходящи за ежедневна употреба. Филтрите за синя светлина са интегрирани така, че филтърът да не е забележим или смущаващ в ежедневието. Няма нищо лошо в това да използваме очилата за всякакви дейности като спорт или шофиране на кола. Особено при шофиране през нощта, филтърът може дори да подобри видимостта чрез намаляване на отблясъците и увеличаване на контраста.

Comments are closed.