Подвизите на Херкулес

Подвизите на Херкулес

Кой не знае Херкулес, кой не е чувал за него? Всъщност този митичен герой е един от малкото примери за представители на древната митология, които сме запомнили с римското му име, а не с древногръцкото – Херакъл. Сега обаче няма да се спирам върху  различията между гръцката и римската митология. По-скоро ми се ще да ви задам следния въпрос: Ако поискам от вас веднага да ми изредите 12-те подвига на известния ни герой, колко от тях ще можете да ми кажете?

Вероятно ще се сетите за Немейския лъв, който е първият подвиг в списъка. Според легендата лъвът бил дете на стоглавия дракон Тифон и сестра му Ехидна, полузмия – полужена. Все пак Херкулес бил достатъчно силен и се преборил с този звяр с голи ръце.

maxresdefault

Лернейската хидра също била дете на Тифон и Ехидна, според легендите представлявала змия с девет драконови глави. Истински звяр, с който нашият герой успял да се пребори…

Третия подвиг на Херкулес ми се струва малко по-безизвестен. Той се състои в залавянето на Керинейската кошута. Тя била изпратена за назидание на хората от Артемида, била със златни рога и бърза като стрела. Въпреки че я гонил цяла година, накрая Херкулес успял да я залови.

Четвъртият подвиг на сина на Зевс бил залавянето на Еримантския глиган, който опустошавал гората Еримант.

Подвиг номер пет винаги ме е впечатлявал най-силно – той се свързва с почистването на Авгиевите обори, които от 30 години не били докосвани. Херкулес успял да се справи за един ден, като пробил две дупки през тях и прокарал водите на реките Алфей и Пеней оттам.

Шестият подвиг на Херкулес е свързан със Стимфалийските птици. Те имали бронзови пера и медни клюнове, но Херакъл разбрал колко са уязвими в периода, докато сменят перата си. Така успял да ги срази…

Чували ли сте за Критския бик? Има теории, според които той е известният ни минотавър, но кой знае… Важното в случая е, че неговото укротяване е известно като Подвиг №7.

№8 е свързан с легендарните по сила коне на цар Диомед, които той хранел с човешко месо. Въпреки всичко Херкулес успял да победи царя и да залови конете му…

Така стигаме до деветия подвиг, който ни отвежда в царството на амазонките. Херакъл бил натоварен със задачата да открадне златния пояс на Хиполита, царицата на амазонките, и успял!

Десетият подвиг е свързан с чудовищния великан Герион – Херкулес го победил и отвел в Микена стадото му с червени крави.

Златната ябълка? Да, хисперидите били нимфи-пазителки на легендарното дърво, раждащо златни ябълки. За предпоследния си подвиг Херкулес трябвало да вземе една такава. Тя обаче му била подарена, след като се преборил със стоглавия дракон Ладон, крадящ ябълките.

Последният, дванайсти подвиг на Херкулес е свързан с Цербер – триглавото куче, пазител на портите на подземния свят, което нашият герой успял да укроти с голи ръце.

Leave a Reply