Защо мъжете сме на изчезване?

Защо мъжете сме на изчезване?

След предната статия, в която проследих 12-те подвига на Херкулес, се замислих как  всъщност тези мъжествени прояви биха се интерпретирали или биха открили еквивалент в съвременния ни свят. И знаете ли до какъв извод стигнах? Че всъщност те много трудно ще намерят такъв изобщо. Мъжете се оказва, че сме на изчезване и това го казва един мъж. Смятайте за какво става дума.

В търсене на корените на това “чезнене” се опитах да обобщя причините така смирено да се отказваме от геройските прояви от едно време и с охота да оставяме незащитена мъжката ни чест.

womanVSman

Като начало ми се струва, че най-сериозната съпротива срещу мъжествеността ни се оказаха жените. Тяхната еманципация ги издигна наравно с нас и разликите между половете в обществено отношение бързо се стопиха. Преди мъжът е изпъквал, а мястото на жената е било отредено спрямо качества като състрадание, чувствителност, грижа и пъргав ум, но днес жените са абсолютно навсякъде, в което няма лошо, но вместо прилежно да се занимават със задълженията си, те се дуят и превръщат всяко тяхно действие в съревнование с нас.  Постепенно жените започнаха и да ходят на работа и да поддържат дома, като почти не оставиха задължения за мъжа. Той се прибира у дома, хваща дистанционно или лаптоп и се строполясва безславно на дивана. А ако жената е по-работеща от него, то тя настоява той да поеме задълженията й. Не че в готвенето, чистенето и грижата за децата има нещо нередно – напротив – всеки мъж трябва да поема някаква инициатива, а дори е известно, че едни от най-големите майстори готвачи са именно мъже, но перманентното изменяне на задълженията до пълното обръщане на ролите е леко и меко казано – унизително.

ФАКТ! Мъжете вече не се грижат за себе си така, че да изтъкват физическите си преимущества пред жените. Много рядко и много млади сме тези, които се полагаме усилия да поддържаме тялото си. За жалост на мускулите започна да се гледа като доказателство за неналичие на мозъчна маса. Това пък благодарение на общественото мнение и лошата слава, която тръгна от мутрите. Външният вид е от съществено значение. Как ще покажем най-явните признаци, че сме по-големи и по-силни иначе?

Третата причина според мен  е липсата на геройство. Имам предвид наистина геройство – социални дейности, благородни прояви. Мъжете взеха да хитруват повече, да мързелуват повече, да майсторят по-малко и да мислят по-малко. Нищо друго, освен гледането на спорт не ги интересува. Малко сме тези, които действително стават част от спорта или практикуват хоби като лов, риболов, езда, каране на спортен автомобил, бокс, стрелба или друго такова, типично мъжко занимание.

За сметка на това жените тръгнаха на фитнес, превзеха ни бюрата, започнаха да кълват и да ни командват какво и как да правим… Е, мъже, кога ще си възвърнем честта и достойнството?

Leave a Reply