Първият ми кредит

Първият ми кредит

Първият път, когато взех кредит беше и първият ми сериозен сблъсък с реалния живот. Оказах се напълно неподготвен за него, но това мога да си го призная сега, години след конкретната случка, когато вече съм си дал сметка за много неща. Ще започна историята си от самото начало, когато малко след като завърших висшето си образование започнах работа в една IT компания. Справях се добре и не след дълго работодателите ми ме поощриха с увеличение на заплатата.

Знаете със сигурност какво представлява студентския живот – неспирни купони, работа по заведения, за да се изкарват някакви допълнителни пари и учене. В един момент, когато започнах да получавам регулярни стабилни доходи, се почувствах по-спокоен. Не се чудех дали ще имам пари да си платя наема, не мислех особено кое колко струва, а просто си го купувах. Позволявах си всичко, което ми се приискваше.

И ето че един ден ми хрумна прекрасната идея да отидем с приятели на двуседмична екскурзия до няколко държави в Западна Европа. Да, прекрасна идея, която трябваше да финансирам, защото с това харчене не бях спестил и стотинка. Моите приятели, от своя страна, бяха от по-заможни семейства и можеха да си позволят много повече неща.

Изведнъж се почувствах зрял и улегнал и реших да направя още едно присъщо за „порасналите“ хора действие и да изтегля потребителски кредит за сумата, която щеше да ми бъде необходима за екскурзията.

Речено – сторено. Изтеглих аз сумата, отидохме на пътешествието и натрупахме страхотни спомени и много положителни емоции. Връщайки се в нормалното си ежедневие обаче, по никакъв начин не промених начина си на живот и не ограничих нещата, за които харчех.

Не след дълго започна да ми става особено трудно да покривам вноските по кредита си и прогресивно удължавах срока, в който ги плащах. До момента, в който пропуснах няколко вноски. Не след дълго ме потърсиха от колекторска агенция ЕОС Матрикс. Обясниха ми, че банката, от която бях взел заема, им е възложила управлението на моето забавено задължение.

Служителката по събиране и управление на вземанията ме попита каква е причината за забавеното плащане. Реших да бъда максимално откровен с нея, защото тя успя да ме предразположи и ѝ обясних ситуацията. С разбиране и без всякакви упреци (според мен тези хора са чували какви ли не истории в тяхната работа), служителката на ЕОС Матрикс ме посъветва как да наваксам със задължението си и как да разпределям месечния си бюджет, така че да не допускам подобна неприятна ситуация да се повтори.

Възползвах се от съветите ѝ, малко по малко изчистих задълженията си и започнах по-старателно да планирам финансите си. Това беше изключително полезно, защото се лиших от излишните и безсмислени разходи, което ми позволи дори да заделям някакви средства на месец. А всеки знае, че спестяванията винаги са от полза в определен момент.

Comments are closed.