Старият нов Женски пазар

Старият нов Женски пазар

Защо са го наричали Женски пазар? Предполагам, защото предимно жени са продавали и купували. Всъщност дори аз, като един родом софиянец, нямам идея каква е точно историята на това странно място.

И то наистина е странно по две причини – защото е изключително централно, а на вид е като в някое гето, и защото отдавана там не продават само жени. Истината е, че допреди ремонтите бях започнал да отбягвам Женския пазар, тъй като от едната страна ме посрещаха битови потреби с долнокачествени стоки, за които, вярно плащащ жълти стотинки, но пък след това домът ти се пълни с вещи, които се развалят и чупят бързо. При това са във всякакви цветове и един с един комплект няма цял. От другата страна са магазинчета с турски и индийски стоки – пръчици, наргилета, тютюн и рокли за ромски сватби. Някъде между тях има българско бельо, пижами и пантофи. Тръгнеш ли по пазара те привикват подкупнически оттук и оттам и гледаш ти едни препълнени сергии, от които не можеш обаче нищо да си избереш. Най-отпред са наредени най-хубавите стоки, а отзад, откъдето ти слагат, са по-зреличките, по-мекичките, изобщо – не такива лъскавки, каквито ги виждаш и ти се иска да си вземеш. Не даваха касова бележка, не даваха и хубав плик. Повечето от производителите предлагаха плодове и зеленчуци с калта и опипвани отвсякъде. Поради тази причина замених пазара с хипермаркета, където макар и не толкова сладки, стоките бяха маркирани, с добър вид и чисти в своите опаковки. Какво да правя – странна работа, малко гнуслив човек си падам.

vegetables

Днес отивам пак на Женския пазар след толкова време и гледам, че положението действително се е подобрило. Поне масите изглеждат по-нови, условията на труд по-добри и се е махнала циганията, чието място не беше в Центъра. Определено нещата имат по-добър изглед и стоките са прилични на вид, но ми се струва, че цените са малко по-завишени. Но това е логично или поне това си е моето мнение.

Като голямо удобство на новия пазар е навесът, който пази от слънце и валежи, освен това подсигурява завет. Също хубаво е, че най-сетне оправиха настилката и вече няма дупки, в които сякаш допреди малко са копани картофите, които продават, няма локви и не е така ужасно заледено през зимата.

Това са само основните неща. А за манталитета на българина можем да си говорим отделно, че тази тема е неизчерпаема.

One thought on “Старият нов Женски пазар

  1. интересно, не знаех, ме Женския пазар е претърпял ремонт. другият път, като идвам към София (понеже не съм оттук), може да мина да видя как е положението

Leave a Reply