Тейбъл Маунтин, емблемата на Кейптаун

Тейбъл Маунтин, емблемата на Кейптаун

648px-Flag_of_Cape_Town.svgПризнавам си, не знаех, че толкова близо до гр. Кейптаун в Южна Африка има толкова красива планина. Случайно обаче попаднах на това видео и се разрових за допълнителна информация относно Тейбъл Маунтин… за които между другото се оказа, че дори няма статия на български в Уикипедия.

Това е планина, която се намира много близо до Кейптаун и е страхотна забележителност. Районът е защитен, но има много прокарани туристически пътеки, някои от които се минават за 4 до 6 дни.

Планината е толкова емблематична и важна за хората там, че правителството дори е поставил силуета й на знамето на града. Факт, с който изглежда, че жителите на Кейптаун много се гордеят.

Името на планината в буквален превод означава „Маса за хранене” и вероятно е получено заради формата, която много наподобява именно това, погледната отдалеч. Над планината освен всичко има традиционна покривка от облаци, която често се наблюдава. Местните хора я наричали образно „покривка за маса”.

Знам, че подобни места е най-добре да посетиш лично, но това не винаги е възможно. Затова ви предлагам да погледнете този клип. Поне ще се порадвате на красотата планината за 2 минути.

 

on Top – Cape Town, SA from Bassem Hamadeh on Vimeo.

Leave a Reply