Благодатният огън на Великден

Благодатният огън на Великден

Великден е християнският празник, който най-много ме впечатлява. Не заради шарените яйца, козунаците или агнешкото, а заради онази мистика, която съпътства цялото честване. Заради чудото, което се проявява с измолването на благодатния огън.

47b8d28699f5Благодатният или още наричан Свещен огън се запалва по свръхестествен начин всяка година на Великден в храма “Възкресение Христово” точно върху Божи гроб в Йерусалим, Израел. Всяка година огънят се измолва от православния патриарх. Историята познава само един случай, когато огънят е изпратен извън него и това било през 1579 г. Тогава представители на арменската църква подкупили градската управа, за да има позволи да празнуват своя празник Пасха в храма и да измолят те огъня. Православните били изгонени да се молят на входа.

Целият ден арменският патриарх прекарал в молитви, но чудото не се случвало. Наместо това Бог изпратил огъна пред входа на храма, точно пред православния патриарх. Тогава се разразила истинска суматоха. От този ден нататък било издадено разпореждане молебенът за огъня да се води винаги от православния патриарх, а арменският архиерей да го следва, но без да взима пряко участие.

Тази година чух по новините нещо, което досега не бях чел. Вярвало се, че ако огънят не дойдел на Земята, тогава утрешния ден ще е последният ден за човечеството. Като вярващ не бих искал да мисля за тази опция. Надявам се хората да живеят праведно, в мир, хармония и да бъдат по-добри един към друг. Дано не само на празници мислим за любимите хора, да делата и постъпките си, а през цялата година се стремим да бъдем състрадателни, любезни и уважаващи себе си и отсрещния.

 

Leave a Reply