Дяконът Левски през призмата на 21 век

Дяконът Левски през призмата на 21 век

Да си кажа честно, този филм определено подбуди любопитството ми. Прочетох и слушах какви ли не неща за него и предполагам, че ще бъде много, ама много добър. 🙂

Ще коментирам лошите отзиви така:

1. Казаха, че не е редно Апостолът на свободата да псува. Той е икона за българина и трябва от устата му да излизат само свещени слова. Дотук добре, но още преди премиерата на филма лица от екипа, самият Максим Генчев, предупреди, че иска да създаде реален исторически образ, който умишлено да не съответства на Вазовите и Ботевите представи. Левски или някой от приближените му да псува? Сигурен съм, че тогава са имали далеч по-пищни псувни от днешните и са ги леели с охота срещу турците.

2. Образът на Левски бил обезличен. Тук не съм съгласен. Левски се е превърнал в национален герой днес, след като са били преосмислени постъпките му от гледна точка на историята. За онова време е бил просто човек, за когото се е говорило тайно, под сурдинка. Мнозина българи дори не са знаели как изглежда. Турците пък още по-малко.

3. Филмът бил тип Стивън Сегал. Е, сега вече съм още по-любопитен. Всъщност отдавна съм си мислел защо някой у нас не продуцира филм за Левски, в който да има екшън и приключение. Нещо като “Индиана Джоунс”, “Викинги” или “Империята”.

Каквото и да се е получило с филма, винаги ще има критика и харесвания. Те вървят ръка за ръка. Свалям шапка обаче на екипа, който въпреки всичко е успял да заснеме подобен филм. Това трябваше да стане отдавна. Сега поне има мотивация за много други да правят различни интерпретации на историята. И защо не се заемат канали като Би Ти Ви и Нова с проекти за исторически сериал, вместо да хвърлят пари за модерни мафийотски филмчета, част от които никой не гледа.

 

Leave a Reply