Пристрастяващите мобилни телефони

Пристрастяващите мобилни телефони

Просто ще проверя имейлите си – и преди да се усетим, се озоваваме във Facebook, Instagram, LinkedIn и социалните медии, и губим ценно време с нашите смартфони, без да правим това, което наистина обичаме или това, което ни води напред. А защо мобилните телефони са пристрастяващи – замисляли ли сте се?

Четох, че тази мания може да се дължи на постоянния страх да не пропуснем нещо важно или нуждата от чуждо одобрение и събиране на харесвания, също преодоляване на скуката или просто непрестанната комуникация с хората.

Обърнете внимание колко често през деня, без значение къде сме, изваждаме смартфона си, за да проверим новините, да разгледаме социалните медии или да отговорим на съобщенията си. Според актуалните проучвания, гледаме мобилните си телефони около 100 пъти на ден – или на всеки 5 до 10 минути. Много е, нали?

Всеки път, когато се откъсваме от задачите, които искаме да свършим, за мозъка ни е изключително трудно да се върне към първоначалната задача след прекъсването. Това силно ограничава нашата производителност, защото ни пречи да правим нещата, които всъщност искаме да правим – да свършим работа, да четем книга, да спортуваме, да прекарваме време с хората, за които ни е грижа.

А вашето мнение какво е и колко време прекарвате на телефона си?

Comments are closed.