За любителите фотографи (част 2)

За любителите фотографи (част 2)

Здравейте, приятели. Днес продължавам темата от миналия път, в която споделям простички съвети за всички вас, които сте превърнали фотографията в хоби. Надявам се да бъдат полезни.

Качеството на снимките зависи само в ограничена степен от камерите. Много производители гарантират, че качеството на изображенията се повишава автоматично с новите модели с по-бърз автофокус и повече мегапиксели. Въпреки това, днешните SLR камери от начално ниво или безогледални камери са на толкова високо ниво, че подобренията са почти незначителни. Ето защо фотографите първо трябва да използват техническото оборудване, с което вече разполагат.
Всички начинаещи във фотографията първоначално са затрупани с опциите за настройка на своя фотоапарат. Стойността на ISO, блендата и времето на експозиция са предизвикателство за фотографите, особено в ситуации, при които светлината се сменя често.

За да е по-лесно да започнем с фотографията в началото, трябва да активираме приоритета на блендата A или AV. Това гарантира, че времето на експозиция на фотоапарата се активира автоматично, но все още има контрол върху ISO стойността и блендата. В идеалния случай камерата трябва да бъде настроена по такъв начин, че времето на експозиция да не пада под минималната стойност. Това до голяма степен свежда до минимум риска от дестабилизация на фотоапарата.

Ако искаме да отидем още една стъпка по-далеч, може също да активираме ISO автоматично. В този случай трябва да се съсредоточим само върху количеството навлизаща светлина и дълбочината на полето през блендата. На практика обаче автоматичният таймер се е доказал.

Comments are closed.