Ред в детската стая

Ред в детската стая

Детската стая е като дамската чанта – има всичко, освен ред. Надявам се, че дамите няма да се засегнат от тази моя добронамерена закачка. Знаете ли обаче, че може да въдворим ред в стаята на малчугана и да се радваме на подредбата? Точно така. Има няколко прости хитрини, за които смятам да ви разкажа тук.

Дори много малко дете може да бъде научено да прибира играчките си, ако има определено място за тях. Затова ще ви разкажа какво научих за организирането на детската стая по такъв начин, че хлапетата да могат да поддържат и сами реда. Е, естествено с малко помощ от наша страна, поне първоначално.

За да сложим в ред стаята на детето, първо трябва да приберем неизползваните играчки. Тези, които не се използват, може да подарим, а счупените да изхвърлим.

Може да запазим тези играчки, с които детето не играе, но му е трудно да се отдели. Също и тези, които не са подходящи за съответния сезон. Например шейна през лятото или пък кофичка за пясък през зимата.

Хубаво е да разделим стаята на зони. Така ще улесним много организирането. За целта може да обособим три зони. Първата за сън и отдих, втората за учене и третата за игри.

Определено си струва да проучим тази идея по-подробно. Разделянето на отделни зони в стаята, които са пригодени за определени дейности, спомагат за повишаване на концентрацията на детето и улесняват поддържането на определен ред.

Например, в зоната за игра на детето има смисъл да се създадат тематични подзони. С други думи може да се определи отделно място за всяка категория играчки. Когато всеки предмет има определено място, лесно е детето да се научи как да го поддържа.

А как да съхраняваме играчките? Най-добрият начин да направим това е на отворени рафтове или такива за книги. Също в затварящи се кутии, чекмеджета под леглото или кошове за съхранение на играчки, които могат да бъдат намерени в повечето магазини. Те са практични, не заемат място и лесно достъпни дори и за децата.

Comments are closed.