Що е то семиотика?

Що е то семиотика?

semiotics 2Навлизаме в много необятно поле което аз ще се опитам да стесня максимално, като същевременно предам и повече информация за вас.

Семиотиката най-общо казано е наука за знаците. За всички знаци около нас, техните значение, символиката им, отношението им един с друг и т.н. Понятието е въведено за първи път от Джон Лок под формата на „семейотике“. Терминът е използван през 1690 г. в книгата му „Опит върху човешкия разум“, като на гръцки език думата ??????? (s?meion) означава  „знак“.

Семиотиката в последствие се разпростряла из различни клонове на науката, като днес едва ли може да се сетиш област, в която тя да липсва. Имаме литературна семиотичност, архитектурна семиотичност, семиотика в дизайна и рекламата, също така театрална, музикална, визуална, когнитивна, компютърна и т.н. Ако се замислим по-съсредоточено, наистина ще осъзнаем, че всяко нещо или всеки предмет носи определена символика. Важното в случая е да можем да я разпознаваме и тълкуваме правилно. Дори цветовете на кранчето има визуални, семиотични знаци. Нима синьото не ни показва студената водя, а червното топлата? Нима ръцете на човек, ако са скръстени пред тялото му не изразяват затвореност? И нима не разпознаваме лесно типично женското и типично мъжкото?

 

 

Leave a Reply