Трекинг или лединг?

Трекинг или лединг?

Може би навлизаме в по-специализирано поле на действие, но мисля, че понятия като трекинг и лединг е хубаво да се знаят от повече хора. Това е малко допълнителна информация, която никога не е излишна.

800px-Hoefler_Text_sample.svg

Трекингът и ледингът са две понятия, които се използват масово в света на типографията и дизайна.
Най-общо казано ледингът е междуредовото пространство в един текст. Това е разстоянието, което се получава между опашките на букви като у, д, ц, ш, щ в горния ред на текста и ченгелчетата на б,в,ф, й на долния ред. Това разстояние се измерва в пунктове и в Word например се регулира от опцията paragraph. Пунктовете са типографка мерна единица за измерване най-вече на големината на буквите, 1 пункт е приблизително равен на 0,376 мм.

Трекингът също е свързан с типографията. Той показва обаче междубуквеното разстояние. Нали знаете, как на Word  понякога ви се получава голямо разстояние между думите, което не стои естетично. Това може да се регулира от трекинга, макар че преди да прибегнете към него, е най-добре да си проверите сричкопренасянето. Особено когато става дума за големи обеми от текстове. С трекинга можете да качите някоя дума от долния ред на горния, но внимавайте да не станат буквите прекалено смачкани една с друга. Мисля обаче, че като опция трекингът е наличен в по-специализираните програми текстообработващи програми като Adobe InDesign. Все пак не излишно да се знае, че и такова нещо съществува.
Дано сте ме разбрали с обясненията до тук и се надявам да съм ви бил полезен.

Leave a Reply