За любителите фотографи (част 1)

За любителите фотографи (част 1)

Фотографията е хоби, което привлича много хора. Тя е страст, която има за цел да улови моменти, да запечати настроения или емоции завинаги. Но за правенето на снимки се изисква много повече от смартфон или автоматичен режим на камерата. Ако искаме да правим наистина добри снимки, нямаmе нужда от скъпо фото оборудване. Много по-важно е да сmе добре запознати със собствената си камера и да знаем какво правим. Все пак не фотоапаратът се грижи за красивите снимки, а самият фотограф.

Знаете ли, че в повечето случаи проблемът не е в настройката или технологията, а в разстоянието, от което снимаме обекта? Ако в снимката има твърде много информация, поради голямо разстояние, общата картина бързо отвлича вниманието от най-важното. Тази грешка обаче не би се случила с мотив, изпълващ снимката. Ефектът на изображението също се разгръща напълно различно, когато един обект е приближен и е на фокус. В този случай изображението е по-скоро динамично или дори триизмерно. Ето защо е препоръчително да използваме по-късо фокусно разстояние за перфектната снимка.

Много е важна и естествената светлина. Интериорът често е твърде тъмен, за да се направят прилични снимки. Но е голяма грешка вместо това да щракнем ключа за осветлението. В повечето случаи изкуствената светлина, която е включена, има по-топла цветова температура от дневната. Тя прави кожата на хората да изглежда жълтеникава или оранжева, например. В резултат на това тенът на кожата не изглежда естествен.

Comments are closed.