Законите са, за да се спазват. КТБ не може да бъде изключение!

Законите са, за да се спазват. КТБ не може да бъде изключение!

Неслучайно избрах да пиша по нашумялата тема за Кооперативна търговска банка (КТБ). Както сигурно сте забелязали гледам в блога си да имам всякакви статии. Като цяло отделям внимание на по-неангажиращи теми, за да е леко и приятно на четящите, но когато обществото ни е разклатено от сериозен скандал, е престъпление да не взема отношение.

smileКТБ се превърна в тема номер едно през последните седмица. Оценявам като смущаващи разкритията относно свръх кредитирането на множество дружества, свързани с банкера Цветан Василев и служителите му. Закононарушението е факт по Закона за кредитните институции. Максимумът, който трезорът може да раздаде на свързани лица като кредитни експозиции е не повече от 25% от собствения капитал на банката. Ако вярваме на информацията, изтекла по медиите, отпуснатото кредитиране на Цветанови фирми, е надвишавало в пъти допустимото. Налице е явна схема за трупане и източване на пари от КТБ. Не съм кой знае колко навътре в банковата терминология, но не ми трябва висше финансово образование, за да се сетя, че това си е класически пример за банкова измама. Независимо разкритията обаче вече седмица и повече Прокуратурата запазва мълчание. Като изключим съдебната страна и повдигането на обвинения логично е човек да се запита, а какво междувременно прави регулаторът? В конкретният случай това е „Банков надзор? към БНБ. Мнозина си обясняват бездействието му и смущаващото послание на БНБ от 17.6, че КТБ е стабилна, независимо от факта, че не е подавала информация от счетоводните си отчети към Търговския регистър от 2011 г. Единственото обяснение, че в момента изисканите данни от Надзора са далеч от действителните.

Нормално е човек да се запита какъв е този двоен стандарт в законораздаването в България. Защо за обикновените граждани системата е непреклонна, а за мошеничество на по-високо ниво органите започват да се ослушват. Всичко в България ли работи на принципа „Който плаща, той поръчва музиката?. Най-лошото е, че след всичко това най-потърпевши са обикновените хора, които търпят всякакви гаври с труда и честността си.

Изрядният платец банките наричат „лоялен клиент?. Но понятието „лоялен? явно не важи за противоположната страна, която е задължена да отвърне със същата коректност и да вдъхва доверие.

Leave a Reply