Как билките насърчават здравето

Как билките насърчават здравето

Чували ли сте за Себастиан Кнайп? Аз наскоро се запознах с неговата личност а ученията, които е практикувал, са приложими и до днес. Кнайп е немски свещеник, който е считан за един от основателите на съвременната хидротерапия. Освен това, е бил и народен лечител, изградил цялостна система за хармоничен и здравословен живот. Ако темата за него ви е интересна, ще ѝобърна специално внимание в някой следващ блог. Сега обаче ще ви разкажа за неговото учение за билките.

В продължение на десетилетия Кнайп изучава около 50 растения и проучва подробно техните лечебни свойства. След редица самостоятелни експерименти, той успява да допълни своята хидротерапия с лекарствени продукти на основата на чисти растения. Според Себастиан Кнайп, приемането на лечебните билки трябва да оказва тройно влияние. Или иначе казано – да се бори с вредните в организма ни вещества, да изхвърля токсините от тялото ни и да укрепи имунната ни система.

Прилагани както вътрешно, така и външно, лечебните растенията и билките успяват бързо да дадат резултати и да окажат благоприятно влияние върху човек. В много случаи Кнайп препоръчвал да се комбинират различни билки помежду си – например чай, приготвен от градински чай и пелин, трябва да има прочистващ и укрепващ ефект върху засегнатия орган в случай на стомашни заболявания.
Повечето от препоръчаните от него растения са местни и растат сравнително бързо, така че естественото лекарство се намира безпроблемно и е евтино. Лечителят особено много препоръчвал употребата на планинска арника. Ярко жълтото цвете е приложимо при всички заболявания – мускулни, натъртвания и дори ухапвания от насекоми.

Comments are closed.