Спокоен сън в … хамак

Спокоен сън в … хамак

Да спят спокойно като бебе – това искат много възрастни. Но често се случва точно обратното. Според скорошни проучвания, много хора не могат да спят през нощта заради преумора или натрупан стрес. Това се отразява като заспиват за кратки интервали от време, а след това лежат будни с часове.
Оказва се, че един много ефективен подход за справянето с този проблем е спането в хамак. Да, знам, че много от вас ще подходят скептично. Аз също реагирах така първоначално, но се задълбочих в темата и открих наистина интересни неща.

В много форуми хората пишат, че спането в хамак причинява проблеми с гърба и предизвиква напрежение в ставите. Но, оказва се, че това се е получило, заради неправилното положение в хамака. Правилната техника е от решаващо значение за добрия сън и здравето. Трябва да се легне в хамака по диагонал. В това положение платът е оптимално опънат и приляга перфектно към тялото и гръбначния стълб от всички страни.

Интересен факт е, че в Мексико или Колумбия е съвсем нормално хората да спят в хамаци, вместо в легла през целия си живот. И нито по-младите, нито възрастните хора се оплакват от болки в гърба. Всъщност масовото мнение е за спокоен и продължителен сън.

Предимствата на хамаците пред традиционните легла са няколко. През лятото тънкият плат осигурява естествена вентилация, какъвто не е случаят с дебелия матрак. През зимата пухкава вложка осигурява топлина и защита от студа. И тъй като никакви акари и микроби не могат да се сгушат в материала на хамака, той може да бъде пран в пералнята без никакви проблеми и е идеален за страдащите от алергии.

Все пак спането в хамак е индивидуално решение и не всеки би го предпочел пред комфорта на спалнята. А вие какво мислите?

 

Comments are closed.