Предсказанията на Нострадамус

Предсказанията на Нострадамус

Няма човек, който да не знае името Нострадамус. При това той става популярен още приживе. Интересът към него се дължи на всеобщото любопитство към пророчествата му за бъдещето. Би било наистина уникално да знаем, да сме подготвени за това, което предстои да се случи, и да се опитаме да предотвратим евентуалните лоши последици от някаква беда.

За жалост, все още се водят ожесточени спорове дали някои от предвещанията му са се сбъднали, или не. Познавам доста хора, които са безкрайно любопитни да видят оригиналните текстовете, върху които науката буквално твори. Но истината е, че обществото е предимно скептично настроено.

Объркването идва от факта, че самият Нострадамус приживе в пристъп на безпокойство, че не може да спре картините, които постоянно нахлуват в главата му, разхвърля всичките си листове, на които е записвал виденията си. След това ги събира отново, но без да си прави труд да ги подрежда хронологично. Други източници твърдят, че предсказанията му са били издадени на книга и дори, че самият той ги разпространявал.

Каквато и да е истината – аз знам една. Преди време, докато бях в университета, водеха група от желаещи на посещение на Народна библиотека в София. И аз се включих. Там ни показаха оригинална книга, запазена и до днес, с пророчествата на френския астролог. Как изглеждаше тя? Казано на съвременен разговорен език – джобен формат, екслибрис с лаещи кучета (знакът на Нострадамус), на всяка страница от четири до десет или повече стиха на френски. Несвързани думи, сменящи се рязко образи… абе, словесен хаос, който на мен на френски ми звучеше неразбираем (но и моите познания по езика не са кой знае какви). Сигурен съм, че който и да е учен би могъл да направи собствена интерпретация на историята.

За 2015 година също има текстове. Вече стана известно от няколко сайта, които писаха по темата, че тази година предстои атентат срещу четирима държавни глави, разрушително земетресение в Калифорния (САЩ), изригване на вулкана Везувий и военен конфликт. Мен ако питате, в Америка са си готови за земетресение от всякъде. Толкова филми излязоха вече на тази тема, че чак стана отегчително. И понеже Нострадамус го е предсказал, поредният филм през 2015 е вече факт. Този път спасителят ще е не друг, а Дуейн Джонсън-Скалата. И все пак… имам вярата, че сюжетът ще си остане само на филмова лента.

One thought on “Предсказанията на Нострадамус

  1. Едно време имаше една такава приказка “хубав филм или руски”. Сега можем да кажем “хубав филм или американски”. Вече всичките им холивудски продукции станаха еднотипни. Специалисти са в унищожаването на света. Преди време говориха за някаква комета. Децата ми – имам момче и момиче – 4 и 6 години- водеха на вечеря следния разговор. Момчето: Ама да не падне кометата. А може ли да падне в България? Момичето: Спокойно, Петьо. Те всички комети падат първо в Америка. Ние ще се спасим 😀 😀 😀 Ето за какво ви говоря.

Leave a Reply