Студент си? Къде ще работиш това лято? Избери „Happy"

Студент си? Къде ще работиш това лято? Избери „Happy"

Последното, което слушах по телевизията по темата за заетостта на населението,  беше, че от Бюрото по труда са назначили млади хора, които да агитират други млади хора да се наемат на работа. Задачата не е никак лесна, защото понякога не желанието е определящо за стартирането на работа, а условията на труд, които предлага работодателят, както и специалността на кадрите. Някои тясно профилирани специалисти не могат да си намерят място, подари ограниченото търсене. Но пък има много студенти, които всяко лято, макар и сезонно, разчитат на това да си намерят сигурна работа, благодарение на която да припечелват добре. Най-често срещаните предложения са по ресторанти и хотели на морето. Парадоксът е, че предложените постове не са кой знае какви и не предлагат сигурност. Още по-големият парадокс е, че тъкмо така се понижава като цяло обслужването в сектора, създава се лош имидж на много курортни комплекси и се отваря съвсем нова ниша. Миналата година бях на Слънчев бряг и, поради популярността му като алкохолен курорт сред анлгогооворящите, видях със собствените си очи заведения, в които бяха наети чужденци, на които са осигурени безплатна квартира, пиене и забавления на корем срещу труд по заведенията. Дори медиите излъчиха журналистически репортаж, който представи тази не много добра практика. Но е факт, че по морето се случват и такива неща.

Затова внимавайте къде ще работите и вие. Предпазете се от риска да попаднете на лоши условия, без квартира, при това накрая да не получите възнаграждението си. Едни от най-сигурните места за работа определено са големите комплекси от популярни вериги. Обикновено там има много заети, което предполага наличието на мениджър по човешките ресурси и действащи програми за набиране на сезонни работници. Ето и някои от местата, на които е добре да работите, ако сте студенти или търсите работа за няколко месеца:

1.    Големите вериги хотели. Не става въпрос за единични хотелчета със съмнителна репутация. Потърсете верига, за която със сигурност знаете, че има поне няколко хотела, с добър имидж и с много заети места. Обърнете внимание на фирмената политика. Наличието на униформи е сигурен знак, че ръководството има изисквания към кадрите си и определено ги мотивира.

2.    Големи вериги ресторанти. Веригите HappyBar&Grill, например, отбелязаха голямо развитие през последните години, особено в сектора заетост. Създадената стажантска програма, вътрешнофирмени стажове и „Сезонен служител” работят точно с млади хора, които имат нужда от гъвкаво работно време или няколко месечна работа. Големият плюс са осигуряване на квартира в градовете Варна и Бургас, където са ресторантите, сигурност при заплащането – без забавяне, и предложение за работа и през следващия сезон. За да задържат за още година работниците си, предлагат договори, заедно с бонус – допълнителни 200 лева преди началото на сезона и след края му. Звучи примамливо, нали?

harris_happy_bar_grill_bulgaria

3.    Продавач-консултант в Мол. Моловете във Варна и Бургас са едни от най-посещаваните места през летните месеци. Като голямо юридическо лице, „приютяващо” едни от най-популярните марки, както и вериги за бързо хранене, кино и кафенета, те представляват истински икономически оазиси. Служителите са добре заплатени и работят при добри условия.

Което и да изберете, не забравяйте, че най-важното е да имате сигурност при заплащането, поле за развитие и да сте част от разбран екип в компания с традиции. Не се доверявайте на случайни места и случайни обяви. Ако ще е хотел – да е голям, ако ще е магазин, да е от рода на Beauty Zone, TehnoMarket  или друго, ако ще е ресторант – да е Happy.

Желая ви успех!

Leave a Reply