Университетски стъпки към успеха

Университетски стъпки към успеха

По случай първия учебен ден се замислих за училището и университета. Спомням си моите ученически и студентски години. От тях не съм взел кой знае какво и не съм ги запомнил с кой знае какво учене. Помня само, че тогава ми правеше впечатление, че имаше и такива колеги, който завършиха с отличие и веднага след това си намериха добре платена за времето си работа.

Graduate-School-Scholarships11Дълго се чудех как така без никакъв опит, и с толкова оскъдни знания взимат толкова млади хора, но вече разбрах. Наскоро на събиране на випуска си говорих с една бивша отличничка. Питах я дали в първата й работа й е стигнало само наученото по лекции. Тя ми каза, че е било повече от достатъчно, защото взела всичко, което университетът можел да й предложи – записала различни факултативни дисциплини, посещавала извънредни курсове по стенография и история, била членка на клубове по езици, за да упражнява постоянно знанията си по английски и руски, вписвала дори колонка в университетския вестник. А аз дори не знаех, че имаме такъв! Каза ми, че именно благодарение на тези дейности се е запознала с много хора, които я насочвали какво точно да учи за изпитите, кое е най-важното на практика и благодарение на този си опит бързо си намерила работа.

Нямаше какво да й отговоря. Истината е, че винаги съм бил добър студент, но никога не съм обръщал внимание на тези неща. Гледах да взема изпит и да запиша следващата година. Днес чувам, че повечето млади хора се оплакват, че преподавателите не им обръщали никакво внимание и не обяснявали добре материала. Явно обаче доста неща са убягвали на мен тогава и на съвременната младеж днес   – неща, за които или не е имало гласност или просто не сме ги виждали поради липса на интерес.

При всичко това смятам, че независимо сегашното ниво на образование в българските университети, ако студентът бъде водещата фигура в своето обучение би могъл да получи блестящо образование. Но както казах – сам, воден от своята любознателност, да пита, търси, да рови в библиотеките и да събира знанията си, подготвил си прилежно план за това с какво точно иска да се занимава в живота си. Трудна задача за по-голяма част от младежта, която без по-опитен губи житейска ориентация.

Leave a Reply