Вода на Марс!

Вода на Марс!

water-on-mars

От години търсим планета, на която би могло да има някаква форма на живот. Взираме се в небето с огромните си телескоп от Земята и от изкуствените ни спътници. През година или две се съобщава, че някъде там е засечена планета с определен химичен състав, където има условия да се зароди или се е зародил живот, доказателства за което дават спектърните анализи. Учените обаче се тюхкат като се чудят как биха могли да стигнат на разстояние от милиони светлинни години и да съберат повече доказателства, тъй като това би отнело време, с което човешкият живот не разполага. И докато те не доумяват излезе, че най-близката до нас планета е тази, по която всъщност има вода, а ние го забелязваме чак сега.

Откритието е епохално. Досега учените не са стигали толкова далеч в изследванията си. Доказателствата, че при определени обстоятелства на планетата Марс има течаща солена (по предположения и досегашни анализи) вода, са налице.

При това откритие много учени навързват различни хипотези за това дали някога Марс е бил населяван с някакви форми на живот. Дори български учени вече допускат, че при голям сблъсък на планетата с астероид, за който се откриват доказателства по повърхността на планетата, е възможно животът там внезапно да е изчезнал. Друга хипотеза е свързана с допускането, че дори е възможно животът на Земята да се е преселил от Марс, предусещайки предстоящия катаклизъм. Вълнуващо, нали. Представям си как вече продуцентите се залавят за работа в изграждането на поредния касов филм на космическа тематика.

Колко странно обаче как водата на Марс беше “открита”, точно когато излезе филмът “Марсианецът” с Мат Деймънт. НАСА се оказа доста добър рекламен агент на Холивуд 😉 И все пак такова съвпадение едва ли е случайно. Може би филмът е вдъхновен от ред открития, началото на оповестяването на които е започнало още преди две- три години (примерно), но тук в България като че все още си страдаме от информационно затъмнение. И това не благодарение на някакъв режим, а на това, че медиите обичат да показват само драми и трагедии и в почти никоя емисия не остава време да се говори за малките хубави неща и откритията. Отделят им време едва, когато се направи някакво официално изявление и международно се зашуми.

И последно: как без GOOGLE ще минем. Невъзможно 😉 С бързата си реакция не само доказаха, че са професионалисти, но и с доста креативно мислене. Ден след оповестяването О на gOOgle  е заменено с гифт на Марс, който пие вода. Яко!

One thought on “Вода на Марс!

  1. Много странно, но това с водата на Марс явно съм го пропуснал покрай другите новини. Иначе съм съгласен, че е голямо откритие и заслужава да се оповести по-широко.

Leave a Reply