Можеш ли да се събудиш без кафе сутрин

Можеш ли да се събудиш без кафе сутрин

Та като подхванах кафето…. От известно време наблюдавам хората около мен и се чудя – има ли начин да се събудиш сутрин без поне една чаша силно кафе?

Повечето от нас имат ако не цялостна, то частична зависимост към кофеина. Ето за приемер моят приятел, з акогото разказах в предния пост.

Познавам, разбира се, и хора, които не пият кафе, но те определено са малцинство. Останалите изпиват на ден по една, две, три и дори повече чаши от горчивата, но ободряваща напитка. Друг мой приятел, също много интересен човек, става за работа сутрин поне два часа по-рано, за да си изпие първото кафе за деня на спокойствие, да усети ободряващата сила, да изпуши поне една цигара, да почете новини… и чак след това е готов да започне деня си. Не може иначе. Но неговият вариант вероятно е по-добър от този на друг мой познат. Той става за работа половин час преди да започне. Облича се за 5 мин., още сънуващ (по мое мнение) и кара на автопилот до работа. Не преувеличавам, наистина ми е споделял, че има дни, в които не си спомня как е стигнал до там! Но не се притеснявайте, до сега не е претърпял нито едно ПТП.

Сега по темата. Има ли и друг начина да се събудиш без да пиеш кафе?
Има, разбира се. Най-ободряващо действат около 10-15 мин. физически упражнения, бърз душ рано сутрин и… чай.
Става дума за зелен или черен чай. Те също съдържат кофеин. Разликата е в това, че той се отделя постепенно в организма и не усещате толкова ударен прилив на енергия. Правил съм си експеримент обаче. Изкарвал съм по няколко дни без кафе, ако пия около литър зелен чай в рамките на целия ден. Понякога са ми достатъчни и само две чаши, все пак зависи от вашето ниво на енергия и часовете сън.

Май забравих да уточня нещо. Аз също не пия малко кафе. Минимумът ми е две чаши на ден. Но въпреки това успях да го спра за известно време, просто за да докажа пред себе си, че мога.

Leave a Reply